Kapotte stofzuiger? Zo verhelpt u het euvel

Het kan de beste huishoudens overkomen dat de stofzuiger het begeeft. Nogal onhandig, want het apparaat is onmisbaar voor een schoon huis. Een alternatief is met veger en blik aan de slag gaan of meteen een nieuwe stofzuiger aanschaffen. Echt efficiënt en duurzaam zijn deze oplossingen niet. Gelukkig is er een manier om de kapotte stofzuiger snel, goedkoop en op een duurzame manier een tweede leven te geven. Wij leggen uit hoe u verschillende stofzuigerkwalen herkent en kunt verhelpen met een nieuwe set koolborstels.  

Zet nieuwe koolborstels in uw kapotte stofzuiger

Meestal zijn afgesleten koolborstels de veroorzakers van het euvel – dit zijn essentiële onderdelen die ervoor zorgen dat de motor goed draait. U herkent dit probleem aan een haperende of helemaal niet functionerende motor. Dit onderdeel zit over het algemeen onderin de stofzuiger. Om daar te komen, haalt u eerst de stofzuigerzak en het filter eruit. Draai vervolgens de schroeven los en haal de beschermkap van de motor. Niet helemaal zeker van uw zaak? Pak er gerust de handleiding bij om te zien of u in de goede hoek zit. Trek voordat u begint met de reparatie van uw stofzuiger de stekker uit het stopcontact. Veiligheid voorop.

Zo monteert u de borstelset 

Na het lokaliseren van de motor kunt u beginnen met het vervangen van de koolborstels. De eerste stap is het loskoppelen van de bedrading met een tang. Zet de tang op de draad en trek deze voorzichtig uit de koolborstelbehuizing. Doe dit aan beide kanten. Schroef daarna de koolborstels los en haal ze van de motor af. Kunt u er niet goed bij? Haal dan de bedrading van de motor los en til die er in zijn geheel uit. Nu kunt u de nieuwe borstels op hun plek zetten, vastschroeven en de draadjes weer vastzetten. Klustip: maak voordat u begint een foto van de motor en de kooltjes. Dan kunt u na de montage van de nieuwe set controleren of alles weer precies op z’n plek zit. 

Hier bestelt u de juiste onderdelen

Om de goede set koolborstels te krijgen, is het belangrijk dat u het merk en typenummer bij de hand heeft. Deze gegevens staan op de stofzuiger zelf en anders vindt u ze terug in de handleiding. Ga naar de overzichtspagina met koolborstels voor stofzuigers en vink de kenmerken van uw apparaat aan. Zo vindt u binnen een paar klikken het passende onderdeel voor uw stofzuigermerken zoals Bosch, AEG of Black & Decker. We adviseren om beide koolborstels tegelijkertijd te vervangen. Ze slijten over het algemeen op hetzelfde tempo.